Grafelijke Torenmolen, Zeddam
Grafelijke Torenmolen
De heer van het land had in vroegere tijden het recht van
de wind. Om dit recht in klinkende munt om te zetten,
bouwde hij windmolens, waar de boeren hun graan moesten laten malen.
Het zijn zogenaamde ‘dwangmolens’: de boeren ontkwamen niet aan deze verplichting.
Via een stevige pachtsom die de mulder jaarlijks aan de heer moest betalen, haalde de heer zijn recht.
De heren van den Bergh hebben dergelijke dwangmolens gebouwd in Didam, Gendringen,
’s-Heerenberg en Zeddam. Zij worden in 1450 voor het eerst in de archieven vermeld.
Die van Zeddam heeft de eeuwen getrotseerd en is de oudste torenmolen van ons land.
Hij is sinds 1928 weer eigendom van Huis Bergh: in 1991 is hij geheel gerestaureerd en is nu op zondagen geopend voor publiek.

 

GildekoatMuseumboerderij De GildeKaot, Zeddam

Museumboerderij “De GildeKaot” is een initiatief van de op 18-12-1998 overleden Zeddamse ondernemer G. Varwijk die een boerderijtje van een type dat vroeger in het Berghse land veel voorkwam geheel in de stijl van die tijd heeft opgebouwd achter de Torenmolen bij het zandgat in Zeddam.
In de GildeKaot is een verzameling oudheidkundige voorwerpen te zien die met het leven in vroegere tijden en met het boerenleven in het bijzonder te maken hebben.

 

 

 

Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg

Het kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg is een absolute topper.Kasteel Huis Bergh Het is niet alleen een van de grootste en mooiste kastelen van ons land, maar het herbergt bovendien een unieke kunstcollectie, waaronder zeer kostbare middeleeuwse handgeschreven boeken.
Er zijn regelmatig rondleidingen onder deskundige begeleiding.
Het kasteel ligt prachtig aan de rand van het middeleeuwse stadje, temidden van gracht, wallen en schitterende natuur. Wetenschappers
zijn van mening dat de heren van den Bergh reeds vóór 1250 op deze plaats een cirkelvormige burcht hebben aangelegd met een ronde donjon of woontoren in het midden.
De grote vierkante toren die tussen 1240 en 1450 werd gebouwd, verving de donjon en op het burchtplateau verrezen gebouwen die omstreeks 1600 werden verhoogd.
Dr. Jan van Heek heeft het kasteel begin 20e eeuw grondig gerestaureerd, waardoor het zijn huidige imposante gedaante heeft gekregen.